/ ЮЗДП
По повод Седмицата на гората ръководството на Югозападното държавно предприятие представи пред експерти и журналисти първата в България автоматизирана поточна линия за производство на контейнерни фиданки за горското стопанство с голям капацитет и съпътстваща инфраструктура.

Първо място за отбора на ЮЗДП в турнир по ловна стрелба

Модерното съоръжение е доставено с финансовата подкрепа на програма LIFE 2016 на ЕК по крупен инвестиционен проект за възстановяване и подобряване на природозащитния статус на горите от мрежата НАТУРА в България. Целта на проекта е да се подобри състоянието на хабитатите и местообитанията в шест зони на територията на ЮЗДП. В събитието участваха директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов и изпълнителният директор на ИАГ инж. Мирослав Джупаров.

В държавен горски разсадник в с. Локорско, на територията на „ДГС София”, присъстващите разгледаха с голям интерес новата технология за контейнерно производство на иглолистни и широколистни фиданки, оранжерията и откритата площ за отглеждането им.  Освен поточната линия в Локорско е изградена и модерна хладилна база за съхранение на семена за дъб, бук, бор и други широколистни и иглолистни видове.

Благодарение на тази база експертите ще могат да съхраняват цели 15-20 години семената от различни местообитания в Югозападна България, така че при възникнали проблеми като пожари и други климатични промени да се реагира навреме със засаждането на точния материал от съответното местообитание, посочи инж. Теодор Тодоров, мениджър на проекта.

ЮЗДП ще произвежда над милион фиданки годишно с модерна поточна линия

Автоматизираната система ще позволи на горските годишно да засаждат по 1,4 милиона фиданки вместо досегашните 200 хиляди, като заетите ще бъдат трикратно намалени и вместо 12 души в разсадника ще работят само четирима. Другият плюс е, че отглеждането на фиданки в контейнери осигурява пълноценно прихващане вместо засаждането на малки дръвчета с гол корен, посочи инж. Тодоров.

Той допълни, че контейнерната система гарантира 97-процентно прихващане на фиданките, което е другото предимство на проекта. При контейнерното производство залесяването ще отнеме само година, докато при фиданките с гол корен са необходими от 2 до 4 години, докато се отгледа една млада гора.

Друга част от инвестицията в Локорско е огромната модерна оранжерия за отглеждане на самите фиданки, където автоматично се следи не само точната температура, но и охлаждането, поливането, торенето и цялостната грижа за младите фиданки. Разсадникът разполага и с открита част, която при градушки, слани или летни горещини ще бъде покрита с мрежа.

В рамките на проекта LIFEFORHAB ще бъде направен и анализ на иглолистните гори в зоните в НАТУРА, като целта е да се премине постепенно към отглеждане на местни устойчиви видове, расли по тези места преди повече от 70 години.