Ройшин Мърфи и Айо „взривиха“ парк „Македония“
Ройшин Мърфи и Айо „взривиха“ парк „Македония“ / Снимка: Община Благоевград
Хиляди се събраха в парк „Македония“ в Благоевград в първата вечер на четвъртото издание на „Франкофоли“ в България. За четвърта година областният център бе домакин на голямото музикално събитие, чийто продуцент е Община Благоевград.

Ройшин Мърфи и Айо взривиха парк Македония
Снимка: Община Благоевград


Със силни емоции феновете на фестивала „Франкофоли“ посрещнаха на сцената изпълнителката с нежен глас и  завладяващо излъчване Айо. Тя представи песни от посления си албум, както и някои от най-популярните си хитове. След нея на сцената излезе Ройшин Мърфи. Ексцентричната, гласовита певица предостави на публиката незабравимо изживяване.  Изпълнителката развълнува и докосна всички със своя професионализъм и талант.
В музикалното приключение в Благоевград се включи и DJ Aslove. Той забавлява и раздвижи гостите на събитието с миксове на известни парчета , които звучаха от пулта му. Програмата на първата вечер на фестивала завърши DJ Feder със страхотно музикално и визуално шоу. Разпознаваемият диджей създаде изключителна атмосфера и контакт с публиката. 

Изненадите продължават и днес, когато на сцената ще видим и чуем звезди като френския рапър Метр Гимс, талантливият и необикновен Винсент Винел, румънската звезда Инна и атрактивните Les animaux sauvages. Музикалната програма започва в 18:30 часа в парк „Македония“, а през целия ден, в центъра на града ще има  различни  арт ателиета, шатри и забавления за малки и големи. 

Ройшин Мърфи и Айо взривиха парк Македония
Снимка: Община Благоевград


Изданието на „Francofolies“ в Благоевград е под лиценза на най- големия световен фестивал за съвременна франкофонска музика Les Francofolies.

На първата фестивална вечер гостуваха евродепутатът Андрей Новаков, заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева и зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев. Те, заедно с президента на фестивала Жерар Пон и областния управител Бисер Михайлов, оцениха отлично резултатите от провежданото мащабното музикално събитие. Кметът Камбитов и неговият екип бяха поздравени и от президента на фестивала „Франкофоли“ Жерар Пон.

Ройшин Мърфи и Айо взривиха парк Македония
Снимка: Община Благоевград


 „Изключително съм горд да видя името „Франкофоли“ на тази прекрасна сцена. Мисля, че основателят на фестивала Жан Луи Фулкие, би бил много щастлив, че „Франкофоли“ съществува и днес. Спомням си първата година, когато г-н Камбитов беше сам в тази битка, но в същото време беше токова амбициозен, това нещо да се случи. Сега мисля, че трябва да дойде и да помага при организацията на фестивала в Ла Рошел“, с усмивка заяви Жерар Пон.  Той каза, че ще работи в посока привличане на български артисти за изяви в Ла Рошел.

Благодарение на фестивала, Благоевград бе включен в класацията „Голямата обиколка“ на Министерство на външните работи на Франция през 2017 г. и стана част от 100-те най-големи франкофонски събития.