Разлог се готви за кукерския карнавал Старчевата
Разлог се готви за кукерския карнавал Старчевата / снимки: Община Разлог

В Разлог се готвят усилено за провеждането на традиционния новогодишен кукерски карнавал „Старчевата”, който ще се проведе на 1 януари 2011 г. ще се проведе традиционния новогодишен кукерски карнавал „Старчевата”. На 15-и януари Разлог ще бъде домакин и на IV Международен кукерски карнавал.

Наред с Община Разлог в подготовката за карнавала активно участие взимат и ръководителите на 7-те квартала в града. Крайният срок за записване на кукерските групи от страната и чужбина за участие в Международния карнавал, информират от кметска администрация. 

Разлог се готви за кукерския карнавал "Старчевата"
netinfo

По традиция в "Старчевата" участват групи кукерски групи от всички квартали и махали. Разложките кукери са уникални, местните ги наричат „чауши” или „старци”. Костюмите им са изработени от козя кожа, а конусовидната, достигаща 2 метра шапка, завършва с конска опашка. Неизменен атрибут са звънците, теглото на които често достига 40-50 кг.

Кукерският празник е съпътстван от дълго и пъстро хоро, което „чаушите” пазят. Моми и ергени, облечен в народни носии, играят без умора. Всеки пожелава и нарича „За много години! Здрава и плодородна година!”

Според езическите вярвания, колкото повече шум вдига и колкото по-страшен е един кукер, толкова повече демони и лоши духове ще изгони и уплаши.