Първа копка на нов водопровод в Банско
Първа копка на нов водопровод в Банско / Снимка: Вероника Атанасова

Първа копка на нов водопровод в Банско направиха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство - Николай Нанков и кметът Георги Икономов в местността "Караманица" над курортния град. Така стартираха строително-монтажните дейности по изграждането на 1810 метра гравитачен водопровод, който ще свърже изградените каптажи „Караманица-2" и „Караманица-3" с каптаж „Усипо".

Това е първият етап от проекта, с реализирането на който ще се подобри водоснабдяването в южната част на града, като изпълнението му е за срок от 4 месеца. Втория етап от проекта се очаква да започне следващата година, като е предвидено изграждането на разпределителна шахта и нов напорен резервоа. Проектът се финансира от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и е на стойност 1 128 997 лева без ДДС.

Първа копка на нов водопровод в Банско
netinfo

„Недостигът на питейна вода се появи като проблем след развитието на курорта и неговото застрояване. За да отговорим на възникналите нужди, бе необходимо да помислим за допълнително водоподаване. Изминахме дълъг административен път, за да стигнем до строежа на водопровода. Работим по проекта повече от 2 години. С подкрепата на МРРБ и МОСВ, както и със съдействието на Oбластна администрация - Благоевград, през следващата година градът ще има повече и по-качествена питейна вода", това заяви Икономов по време на събитието.

Заместник-министър Николай Нанков пък заяви, че това е проект с висока добавена стойност, проект, който ще бъде от изключителна полза за един от водещите курорти в България и Европа.

На събитието присъстваха областният управител Бисер Михайлов, управителят на „ВиК"-Благоевград инж. Росица Димитрова, директорът на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район" Вангелия Иванова и директорът на Национален парк „Пирин" Росен Баненски.