Провериха над 100 кухни в училища и детски градини за месец
Провериха над 100 кухни в училища и детски градини за месец / снимка: Дарик-Благоевград

102 проверки в кухненски, детски ясли и градини, детски кухни майки, училищни столове и бюфети са направили инспекторите от Областна дирекция по безопасност на храните - Благоевград, съобщават от пресцентъра на институцията.

Проверките са осъществени в рамките на месец и са по повод началото на учебната 2012 - 2013 година.

В рамките на инспекциите е установено, че всички обекти са регистрирани съгласно Закона за храните, приетите хранителни продукти са в срок на реализация, етикетирани и се спазва температурният режим на съхранение.

Освен това се водят и пълни и точни записи в системите за самоконтрол, отчитат се температурите на хладилните съоръжения и термичната обработка на храните, поддържа се хигиенното състояние на обектите и личната хигиена на персонала, сочат резултатите от проверките на инспекторите.

Най-често констатираните нарушения са свързани с несъответствие на сградов фонд и оборудване. В този период ОДБХ- Благоевград осъществи и две срещи с представители на училищата, общините и Регионалния инспекторат по образованието по въпроси, свързани с безопасността и качеството на детското и училищното хранене.