Проведоха турнир по риболов на язовира край село Лъжница
Проведоха турнир по риболов на язовира край село Лъжница / снимка: Дарик - Благоевград

19 риболовци от ромския квартал Кумсала в Гоце Делчев и четири деца се състезаваха в турнир по улов на риба, по идея на здравния медиатор Кенан Тюмбелекчиев и неговия помощник Александър Тюмбелекчиев.

На язовира край село Лъжница се събраха повече от петдесет души, за да подкрепят своите фаворити.

По думите на Александър Тюмбелекчиев за четвърта поредна година тук се събират любители на риболовния спорт, като тази година заедно с бащите си бяха дошли четири момчета, с надежда, следващата пролет те да увлекат още деца в риболовния спорт.

Наградите за състезанието са осигурени от Община Гоце Делчев, ЛРС „Сокол“ и един от магазините за ловно-рибарски принадлежности. Специални медали за участието си и хъса да се мерят с майсторите на въдицата получиха Алек Стоянов, Руши Русланов, Евгени Баймаков и Ангел Шабанов.

Сред възрастните с най-добър улов в турнира беше Румен Петелов, успял да събере в кепчето си 14,840 кг. каракуда, следван от Сали Шабанов с 11,410 кг. улов и Сашо Славов – закачил на въдицата си 10,880 кг. риба.

В импровизираното класиране ги последва Емин Манов с 9,915 кг. риба, Рашко Баймакож - 8,565 кг и Сабри Шотев, който успя да улови 6,920 кг. По спортменските правила уловената риба от живарниците беше върната отново във водоема.

"В ромската махала Кумсала семействата възпитават строго децата си, много редки са случаите дете да не посещава училище, а модерните пороци сред младите хора – като алкохол, цигари, наркотици тук не са толерирани", коментира здравният медиатор Кенан Тюмбелекчиев, който е с педагогическо образование и вече трета година работи с младите хора от местната общност, с подкрепата на Община Гоце Делчев.