Проектират изграждането на амфитеатър и още 7 обекта в Благоевград
Проектират изграждането на амфитеатър и още 7 обекта в Благоевград / Дарик - Благоевград, архив

До месец се очаква да бъде подписан договор за техническо и работно проектиране на общо 8 обекта, в рамките на проект "Инвестиции в бъдещето на община Благоевград", който бе спечелен от Общинска администрация през 2013 г.

Той предвижда проектиране на амфитеатър в пространството между Регионалния исторически музей и Младежкия дом, реконструкция, облагородяване, озеленяване и монтиране на парково и алейно осветление.

Ще бъдат проектирани и "Озеленяване и изграждане на поливни системи в градинката пред Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Васил Левски" - Благоевград"; "Изграждане на зона за обществен отдих по „Алея на здравето“; "Цялостен ремонт, реконструкция, въвеждане на мерки за енергийна ефективност и осигуряване на достъп за хора с увреждания в Междуучилищен център за трудово и професионално обучение"; "Реконструкция на ул. „Александър Стамболийски“ и изграждане на пътен възел между ул. „Александър Стамболийски“ и бул. „Св. Димитър Солунски".

Предвижда се още "Изграждане на велосипедни алеи, свързващи бул. „Св. Димитър Солунски“, ул. „Даме Груев“, бул. „Васил Левски“, бул. „Кирил и Методий“ и от ул. „Марица“ до ул. „Иван Михайлов“; "Благоустрояване на IV-ти микрорайон, включително рехабилитация и реконструкция на улици, енергоспестяващо улично осветление и озеленяване в района на ул „Ветрен“ до Югозападен университет „Неофит Рилски“; "Цялостен ремонт и реконструкция, въвеждане на мерки за енергийна ефективност и осигуряване на достъп за хора с увреждания в сградата на Камерна опера – Благоевград".

В момента се провежда открита процедура за избор на изпълнител на работните проекти. Към момента по програмата  са направени енергийни обследвания и са изготвени технически паспорти на сградите Камерна опера и МУЦ. Проектирането на 8-те обекта е на обща стойност 549 900 лева. "Всички обекти са част от Интегриран за градско възстановяване и развитие на Благоевград", поясни Ангел Даилов, координатор на проекта. Срокът за изпълнение на проекта е 18 месеца, като се очаква подписването на договора на безвъзмездна финансова помощ.

Проектирането ще даде възможност, Общината да кандидатства за финансиране за изграждането на обектите, веднага след като бъдат отворени съответните оперативни програми.