Преобразуват звеното “Обединени дневни ясли и млечни кухни” в “Дневни детски ясли и детска кухня” в Благоевград
Преобразуват звеното “Обединени дневни ясли и млечни кухни” в “Дневни детски ясли и детска кухня” в Благоевград / netinfo
Бюджетното звено “Обединени дневни ясли и млечни кухни” да бъде преобразувано в “Дневни детски ясли и детска кухня”, решиха парламентаристи в Благоевград.

Предложението за това бе направено от кмета на общината Костадин Паскалев и е в изпълнение на влязла в сила в края на ноември миналата година “Наредба за устройството и дейността на детските ясли и детски кухни и здравните изисквания към тях”.

След взетото решение съществуващите 4 млечни кухни ще бъдат обединени в едно звено, което ще се ръководи от директор.

Готвенето на храната ще става на едно място, а не както досега на на всички поотделно. Администрацията ще запази пунктовете за раздаване на храна на местата, на които функционират до момента. Срокът за организация на дейността на кухнята-майка, както и да подготви раздавателнтите пунктове е 30 април. Костадин Паскалев уточни, че решението за преобразуване на бюджетно звено “Обединени дневни ясли и млечни кухни” в бюджетно звено “Дневни детски ясли и детска кухня” няма да доведе до съкращение или увеличение на щатното разписание в детските ясли.

Детските ясли ще продължат да функционират като самостоятелни единици. Издръжката на едно дете в детска ясла е 2 400 лева, а в детска градина за тази услуга се плаща по 1 500 лева за дете.

Директорите на детските ясли ще бъдат лицата, които изпълняват тези функции и в настоящия момент, а именно старшите сестри в съответните заведения – каза кметът Паскалев.