Преференции за подадени декларации до 10 февруари, обещават от НАП
Преференции за подадени декларации до 10 февруари, обещават от НАП / Снимка: Дарик - Благоевград
5% отстъпка получават всички физически лица, които подадат декларациите си и платят задълженията си до 10 февруари, а тези които декларират с електронен подпис могат да се възползват от отстъпката до края на април.

Декларациите за облагане на доходите се подават до 30 април тази година. Могат да се подават по електронен път (с електронен подпис), по пощата с обратна разписка, на място в определени пощенски станции, където служителите на „Български пощи” издават входящи номера и на място в офиса на НАП по постоянен адрес на физическото лице.

Новото тази година е че при деклариране на доходите от 2008 г. ще се довнася 10% плосък данък върху доходите на физическите лица, съобщи говорителят на НАП - Благоевград, Лили Димитрова.

Доходите от стопанска дейност на едноличните търговци, получени през 2008 г., се облагат със ставка от 15%. В същото време за доходите, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа, всички физически лица ще заплащат 10% данък.

Едноличните търговци, които през 2008 г. не са осъществявали стопанска дейност, не са задължени да подават декларация през 2009 г., информира Лили Димитрова.