Представители на Швейцарския Червен кръст в Гоце Делчев
Представители на Швейцарския Червен кръст в Гоце Делчев / Dariknews.bg, архив

Представители на Швейцарския Червен кръст, заедно със заместник-генералния директор на БЧК д-р Надежда Тодорова посетиха Гоце Делчев вчера.

Те се срещнаха както с доброволци, така и с представители на партньорите на БЧК - неправителствените организации "Хроника срещу рака", Обществен съвет по образование, Първо основно училище "Св. Св. Кирил и Методий", читалище "Просвета", Дом за деца "Иван Кюлев" и Дом за стари хора.

Опитът на гоцеделчевския БЧК в прилагане на т. нар. участнически подход ще бъде разпространен в други страни като Беларус, Босна и Херцеговина и в Швейцария. По думите на експерта Андрю Хамфрис: "С включването на възрастните хора в международния проект, нагласите спрямо тях в обществото са се променили. Те вече не са само хора, които имат нужди, а и хора които имат още какво да дадат."

"Надявам се, резултатите от този международен проект за повишаване информираността на обществото по проблемите на възрастните хора и защита на техните права да променят и политиките в цяла Европа към възрастните хора", каза зам.-генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодорова.

Екипът ще посети още Благоевград, Пловдив. Русе, Смолян и Ямбол.