Почитат паметта на Тодор Александров
Почитат паметта на Тодор Александров / снимка: vmro-bg.org

86-тата годишнина от гибелта на легендарния водач на ВМРО Тодор Александров се отбелязва тази събота и неделя – 28 и 29 август, съобщават от партийната централа. През 1924 г., на 31 август, край село Сугарево, в близост до Мелник, Александров и спътникът му Панзо Зафиров са застигнати от неприятелски куршуми. На това място те са и погребани.

Всяка година в края на август и началото на септември стотици членове и симпатизанти на ВМРО се изкачват до гроба на Тодор Александров край параклиса „Свети Илия”, за да почетат паметта на героя. По традиция ден по-рано се провежда и събор на младежките организации на ВМРО в Мелник. Честването край гроба тази година започва в 11 часа в неделя, а в съботния следобед е семинарът на младежите.

Повече от 500 души от цялата страна се очакват в двата дни тази година. Сред тях са и 60 нови членове на младежките организации на ВМРО, които полагат традиционната за Организацията клетва. Ще присъстват председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, председателят на Общинския съвет в Сандански Атанас Стоянов, членове на ръководството на ВМРО.

Край гроба на Тодор Александров завършва и обичайният поход на младежите на ВМРО в Пирин. Всяка година в края на месец август те преминават Пирин планина от Банско до Мелник. В рамките на начинанието на ВМРО „Зеленото е родолюбие” участниците в похода тази година почистват с доброволен труд района на параклиса „Свети Илия”.

На 31 август заместник-председателите на ВМРО Ангел Джамбазки и Костадин Костадинов ще участват в честването в родното място на Тодор Александров – град Щип в днешна Република Македония. Събитието по традиция се организира от ВМРО – Народна партия. Освен гости от България, ще присъстват и стотици македонски граждани с българско самосъзнание.

През месец декември по инициатива на ВМРО и със съдействието на Столичната община бе открит барелеф на Тодор Александров в началото на едноименния булевард в София, който е и един от основните транспортни коридори на столицата.

След броени дни пък се навършват 20 години от смъртта на Иван Михайлов, идеен наследник на Тодор Александров начело на ВМРО. Михайлов издъхва в изгнание на 5 септември 1990 г. в Рим. Погребан е в един от гробищните паркове на италианската столица, редом до съпругата си, легендраната Менча Кърничева. Очаква се стотици дейци на ВМРО, български емигранти, родолюбци да почетат паметта на Михайлов.