Пенсионирани миньори се жалят на Бойко Борисов
Пенсионирани миньори се жалят на Бойко Борисов / Пресцентър

Депутатите от ГЕРБ Даниела Савеклиева, областен координатор на партията в Благоевградско, Тотьо Младенов, бивш министър на труда и социалната политика, Светлана Ангелова, зам.-председател на Комисията по труда и социалната политика в предишното НС, и административния секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов се срещнаха в Благоевград с председателя на пенсионерска организация от "Мина Пирин" Михаил Атанасов.

Срещата е по настояване лично на Бойко Борисов след жалба до него от миньорите пенсионери за отнетите надбавки към пенсиите им за работата им в силикозни мини.

Михаил Атанасов запозна депутатите на ГЕРБ с проблема, като обясни, че миньорите са получавали тази надбавка, в размер на 33 лева месечно.

От надбавката са лишени близо 1800 миньори от цялата страна. Атанасов посочи, че мина „Пирин” се е водила силикозна повече от 28 години. По думите на председателя на пенсионерска организация на мината по време на управлението на Тройната коалиция също е изпращано писмо и жалба, но то е било пренебрегнато.

Именно този факт е провокирал Михаил Атанасов да потърси съдействие от ГЕРБ за доизясняване на ситуацията. Той обясни още, че от години има още един парадокс, свързан с тези надбавки.

"Пенсионираните преди 2000 година миньори ги получават, а след тази година парите са спрени. Това е една несправедливост, която трябва да се поправи, защото всички сме работили при едни и същи условия", каза Атанасов. Той неколкократно посочи, че не търси политически сблъсък, единственото, за което настояват е справедливост спрямо всички пенсионирали се миньори в силикозни рудници след 2000 година и възстановяване на отнетата им добавка към месечните пенсии.

"Ще изискаме пълната документация и данните от НОИ и от министерството по енергетиката по този случай. Проблемът съществува от доста години, тъй като пенсиите след 2000 година, когато в сила влиза Кодекса за социално осигуряване се изчисляват по нова формула", коментира Светлана Ангелова.

"Поемаме ангажимент да проверим цялостната ситуация и ако е възможно да се помогне на тези хора в рамките на нормативната и законодателната уредба", заяви от името на колегите си Даниела Савеклиева.