Паскалев сред петима кметове, отличени от Европейската комисия по образование
Паскалев сред петима кметове, отличени от Европейската комисия по образование / Община Блаогевград

Кметът на община Благоевград Костадин Паскалев е сред петимата кметове в страната, отличени от Европейската комисия по образование с приз за „Най-добър социален партньор”. Предложенията за номинациите са направени от Синдиката на българските учители измежду 56-те български градоначалници, представени в Eвропейския съюз, като списъкът на наградените е одобрен от международна комисия в Брюксел.

На специална церемония вчера в парк-хотел „Москва" наградата връчи генералният секретар на Европейската комисия по образование Мартин Ромер. Грамотата от името на кмета получи заместник-кметът по по хуманитарните дейности д-р Валентин Василев.

За втора година Синдикатът на българските учители излъчва наградата „Европейски социален партньор” сред най-добрите кметове в България, чиято дейност допринася за развитието на образователната система на европейско равнище.

Кметът на Благоевград е отличен от синдикатите заради създадените отлични условия за работа в образователната система чрез реновиране на сградите на училищата и детските градини, поясняват от Общинска администрация.

В рамките на настоящата година община Благоевград вложи 1 650 000 лв. за подобряване на материалната база в учебните заведения, от които 1 051 258 лева собствени бюджетни средства, 326 577 по програмата за Енергийна ефективност и 232 962 лева по програмата за Оптимизация на училищната мрежа на просветното ведомство.

Изцяло бяха ремонтирани III ОУ „Димитър Талев”, VI СОУ "Иван Вазов", XI "Христо Ботев" и Осмо СОУ „Арсени Костенцев”, като по малки ремонти бяха извършени в II ОУ “Димитър Благоев”, IV ОУ „Димчо Дебелянов”, ІХ ОУ „Пейо Яворов” и НХГ „Св.св. Кирил и Методий”.

359 382 лв. са вложените средства в реновиране на 15-те детски градини и обединени детски заведения на територията на община Благоевград. 139 924 лв. са вложени през 2009 г. в смяна на дограма и топлоизолация в Детските ясли на територията на общината.

Другите отличени са кметовете на София, Бургас, Кърджали и Попово.