Падат цените на сезонните зеленчуци
Падат цените на сезонните зеленчуци / Дарик Благоевград, Любима Калпачка, архив

Сезонното поевтиняване на зеленчуците продължава и понижи индекса на тържищните цени от 1,411 до 1,409 пункта. Най-високо ниво през тази година ИТЦ имаше в началото на май - 1,563 пункта. Това съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Краставиците поевтиняват през седмицата с 6,3 процента – до 1,19 лева за килограм. Българските оранжерийни домати поевтиняват с 4,9 на сто и се търгуват по 1,56 лева за килограм. Доматите от внос се търгуват по 1,42 лева за килограм. Цената на зелето се задържа 0,73 лева за килограм на едро. Пресните картофи поевтиняват с 1,7 процента, до 1,14 лева за килограм.

Цената на салатите пада 25 процента, до 0,45 лева за брой. Цената на лимоните се повишава с 7,8 на сто, до 2,20 лева за килограм. Ябълките поскъпват с 0,6 на сто и се продават по 1,63 лева за килограм.

Черешите поскъпват с 3,0 на сто и се продават по 1,72 лева за килограм, а цената на ягодите се вдига с 4,7 на сто и те се търгуват по 3,33 лева за килограм на едро.

Яйцата се търгуват средно по 0,15 лева за брой на едро. Кравето сирене се продава по 5,38 лв./кг, а кашкавалът, тип "Витоша", се търгува средно по 10,47 лв./кг. Олиото запазва средна цена от 2,60 лева за литър.

Каймата поскъпва с 2,2 на сто и се продава по 5,05 лева за килограм. Захарта поевтинява с 1,9 на сто, до 1,89 лева за килограм. Брашното, тип "500", се продава по 0,99 лева за килограм.