лешояди
лешояди / Източник: БДЗП
Отрова погуби диви и домашни животни в Благоевградско
94887
Отрова погуби диви и домашни животни в Благоевградско
  • Отрова погуби диви и домашни животни в Благоевградско
Отрова погуби десетки диви и домашни животни между Долно Церово и Горно Церово. Сигналът е подаден в РИОСВ-Благоевград, откъдето се очаква проверка. 

Еколози от Фонда за дивата флора и фауна сигнализират, че са намерени умъртвени дива свиня, кучета и птици.
"Мястото на тровене е локализирано от институциите и е доказано от БАБХ с лабораторни токсикологични анализи, направени в испанска лаборатория. Оказа се труп на крава, наръсен с отрова край село Церово, покрай който са намерени трупове на няколко лешояда, диви прасета, лисици и други", разказват от Фонда.

Това е пореден случай на отровени животни, след като през април тази година в Кресненския пролом бяха открити отровени и убити над 30 белоглави лешояда. За случая бе сезирана и прокуратурата.

След пет месеца историята се повтаря и сега отново са открити отровени  диви свиня, кучета, птици между Долно и Горно Церово, казват еколозите.

"След месеци положени  усилия, колонията в Кресненския пролом успя да се възстанови до 25 птици. Търпението ни към държавното обвинение се изчерпва, след като случаят от април все още „отлежава“, въпреки че местопрестъплението е открито и доказано от БАБХ. Кравата, наръсена с отрова, също е идентифицирана със своя собственик. Разследването е неясно докъде, а обвинение все още няма. Законът предвижда много строго наказание за такова престъпление срещу природата, ако то се докаже", припомнят еколозите
Те допълват, че този случай ще бъде надлежно описан и изпратен до служители в Европейската Комисия (Главна Дирекция „Околна среда“).