Хижа "Яворов"
Хижа "Яворов" / Снимка: Община Разлог
Хижа „Яворов” вече ще се отоплява със слънчеви колектори. Туристическата база вече няма да ползва въглища и дърва, както досега, за да не вреди на околната среда.

Първоначално ще бъдат монтирани до сградата три слънчеви колектори, които са осигурени от Общината. Всички дейности по тяхното монтиране са съгласувани с ръководството на Национален парк „Пирин”.

През месец юни Софийският университет пък ще монтира метеорологична станция на сградата по спечелен проект. По този начин всички туристи ще получават в реално време информация за обстановката в района.

В последните години планинарите, които отсядат в хижа "Яворов" стават все повече. Много от гостите са българи от региона и столицата, които предпочитат да се скрият тук от жегите в населените места.
„Интересът е огромен - не само на българи, но и на чужденци. През летния сезон посрещаме туристи от цяла България, Европа, САЩ и Канада”, каза за Дарик Радко Божинов, секретар на Туристическо дружество „Пирин” в Разлог, което стопанисва хижа „Яворов”.