Отбелязаха 71 години от победата над фашизма и края на Втората световна война
Отбелязаха 71 години от победата над фашизма и края на Втората световна война / Община Благоевград - пресцентър

С ритуал по полагане на венци и цветя пред паметната плоча на загиналите във войните за освобождението и обединението на българския народ на площад "Георги Измирлиев" в Благоевград, бяха отбелязани 71 години от победата над фашизма и края на Втората световна война.

В тържествената церемония се включиха заместник-кметът по икономика и финанси Иво Николов, зам.-областният управител Асим Адемов, председателят на ОбС - Благоевград Радослав Тасков, представители на политически партии, общественици и жители на областния център.

Отбелязаха 71 години от победата над фашизма и края на Втората световна война
netinfo

Бяха припомнени исторически факти, свързани с датата 9 май 1945 г., а Биг Бенд - Благоевград изпълни химните на Република България и Европа.

На 9 май 1945 г. началникът на генералния щаб на Вермахта фелдмаршал Кайтел подписва със СССР германската капитулация. Английският министър-председател Чърчил и президентът на САЩ Труман обявяват края на Втората световна война в Европа (1941-1945 г.)

На същата дата, от 1985 година отбелязваме Деня на Европа. България празнува този ден от приемането си като пълноправен член на Европейския съюз.