Окръжният прокурор Ради Тодоров бил таен сътрудник на ДС
Окръжният прокурор Ради Тодоров бил таен сътрудник на ДС / netinfo

Окръжният прокурор в Пиринско Ради Стефанов Тодоров е бил таен сътрудник на Държавна сигурност. Той е вербуван в тайните служби под псевдонима Радомиров.

Комисията за разкриване на документите и обявяване на принадлежността на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби, разсекрети официално днес името на прокурор номер едно в Пиринско Ради Тодоров, като подробно е описано, че е вербуван и регистриран през 1984 година.

В списъка на тайните агенти на ДС са още работилите като прокурори в Благоевградско Иван Калоянов, Крум Поповски, Петър Долапчиев и Георги Камбуров.

Иван Калоянов от Сандански в момента е командирован обвинител в Окръжната прокуратура в Благоевград. Той е бил агент под кодовото име Калоян, се сочи в разсекретения списък на Комисията по досиетата.

Сред разкритите сътрудници на ДС е и бившият прокурор в Благоевград, сега обвинител във Върховната касационна прокуратура Петър Долапчиев. Той е действал като агент Златко.

Роденият в санданското село Пирин Георги Камбуров, който сега е на работа във Военно-апелативната прокуратура, фигурира в разсекретените документи с името Дозаров.

Крум Поповски, който е бивш военен прокурор, сега адвокат на свободна практика, също е бил сътрудник на ДС. Поповски е от симитлийското село Железница.