Общините Благоевград и Делчево в общ проект
Общините Благоевград и Делчево в общ проект / Община Благоевград - пресцентър

Започна реализирането на съвместния проект на община Благоевград и македонската община Делчево „Мерки за предотвратяване на наводнения на реките Брегалница и Бистрица”, съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград.

Проектът цели да се осигурят устойчиви мерки за предотвратяване на наводненията, както и да се подобри организацията при управление на водните системи, като се въведат мерки за защита от наводнения и управление при кризи на реките от трансграничния район.

Това ще бъде направено в сътрудничество със съответните организации в областта на хидрологията и метеорологията, басейнова дирекция и гражданска защита.

Проектът трябва да се изпълни за 24 месеца, като в момента се изпълняват дейности за почистване на коритото на река Благоевградска Бистрица. Те започнаха от моста на „Св. Димитър Солунски” и ще обхванат коритото на реката до баражите, покрай алеята за парк „Бачиново”.

Дейностите по обезопасяване на реките включват почистване на речните корита и подновяване на хидротехническите съоръжения по поречието на реката, разработване на цялостни планове за действие за защита от наводнения, както и съвместни дискусии и обучения.

Над 50 000 жители от трансграничния регион ще бъдат пряко или косвено повлияни от мерките по предотвратяването на наводнения в общините Благоевград и Делчево.