Община Кресна с кампания за подпомагане на пострадалите от пожара
Община Кресна с кампания за подпомагане на пострадалите от пожара / Снимка: МВР, архив
Община Кресна стартира национална кампания за възстановяване на колосалните щетите от пожара, който бушува шест дни в района и унищожи 20 000 декара площ.

С решение на Общинския съвет бе създаден обществен съвет, в който влизат кметът на община Кресна - Николай Георгиев, кметските наместници на пострадалите от пожара села и по един представител на всяка от групите в общинския съвет, който да координира работата по преодоляването на щетите.

На телефони 0893 015892, 0893 015893 и 0893 015894 / от 08.00 - 17.00 часа / всички български и чуждестранни граждани и институции могат да получат конкретна информация за нуждите на пострадалите и нанесените щети, като се включат с парични средста, предметни дарения или доброволен труд.

Има и банкова сметка, на която могат да се превеждат парични средства в подкрепа на пострадалите от пожара и преодоляването на щетите.

Община Кресна се обръща с гореща молба за човешка съпричастност и съдействие към всички български физически и юридически лица, като ги моли да даряват парични средства, строителни материали и вътрешно обзавеждане за изгорелите къщи и селскостопанските постройки в засегнатите села.

Създадена е организация и могат да бъдат приемани и помощи в хранителни продукти и консерви за изхранване на пострадалите от пожара. С благодарност ще бъдат приемани и вещи от първа необходимост (одеяла, чаршафи, завивки, топли дрехи и обувки).

Пожарът нанесе огроми щети на природата и остави без паша и възможности за събиране на сено за изхранване на животните в засегнатите села през зимата. В общината е създадена организация за складиране на дарения - концентрирани и груби фуржи, сено и слама за изхранване на селскостопанските животни в засегнатите от пожара села.

Кметът Николай Георгиев се обръща с лична молба към своите колеги кметове от цялата страна да изразят солидарност и да подкрепят община Кресна в този критичен момент.