Община Благоевград ще преведе 10 500 лева по набирателната сметка, разкрита от представители на етажната собственост на опожарения блок в кв. „Струмско“, за изготвяне на проект за усилване на стоманобетонната конструкция на блока, съобщиха от Общината.

Благотворителна инициатива в помощ на потърпевшите от пожара в блок в Благоевград

По-рано тази седмица кметът Илко Стоянов проведе среща със собствениците на апартаменти, на която бе постигнато съгласие за това парите да бъдат насочени директно към тях, вместо към проектантска фирма, каквото решение бе взето през май от ОбС по предложение на администрацията.

Целта е да бъде постигната максимална прозрачност, а засегнатите семейства сами да могат да изберат проектанти, с които да работят. По този повод кметът внесе и извънредно предложение до ОбС, с което поиска промяна на обстоятелствата. 

По време на провелата се среща преди дни, кметът Илко Стоянов заяви, че основната цел е хората да успеят да се върнат в домовете си възможно най-скоро. „След изготвяне на проекта ще има яснота за необходимите средства за възстановяване на щетите оттук нататък.

По този начин ще можем да стартираме и втория етап от благотворителната кампания, по време на който ще имате моето пълно съдействие, както досега“, коментира Илко Стоянов. 

Три са жертвите при пожара в жилищен блок в Благоевград, 6 деца са пострадали

От възникването на пожара до момента Община Благоевград оказва непрекъсната подкрепа на нуждаещите се хора от засегнатия блок. Заявилите желание семейства бяха настанени в жилища от резервния фонд на Общината.

Беше направено обследване на блока, което Община Благоевград пое като разход, беше назначена и външна експертна комисия за оглед, освен това бяха закупени и необходимите телескопични подпори и същите бяха монтирани безвъзмездно.

В края на миналата година кметът Илко Стоянов преведе и средства от заплатата си в помощ на засегнатите семейства.