Областният управител подписа договор с МРРБ по проект за енергийни източници
Областният управител подписа договор с МРРБ по проект за енергийни източници / netinfo

Договор за изпълнение на одобрения проект на Областна администрация - Благоевград “Българо-гръцко партньорство за алтернативна енергетика", подписа областният управител Владимир Димитров с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Проектът е на стойност 227 920 лв. и има за цел да се анализира потенциалът на област Благоевград по отношение на различните видове възобновяеми енергийни източници и възможностите за развитието и използването им.

Партньори в изпълнението на проекта са Фондация “Приложни изследвания и комуникации”, Район Западна Македония – Гърция и Институтът за регионално развитие на Западна Македония – Гърция.

Благоевградска област е с най-висок слънчев енергиен потенциал. Поречието на р. Струма, Санданското и Петричко полета попадат в III слънчева зона на страната с енергиен потенциал над 1500 kWh/m2 годишно.

Дейностите в проекта касаят научни изследвания, трансфер на ноу-хау и информиране на населението за възможностите в сектора. Партньорите  от Гърция са с традиции в използването на слънчевата енергия, добре развито производство, пазар и опит и в тази насока ще се търси дългосрочно сътрудничество между Благоевградска област и район Западна Македония – Гърция с план за действие по конкретни съвместни инициативи в сферата на възобновяемите енергийни източници, уточняват от кабинета на областния управител.