По нов рецептурник ще готвят за децата до 3-годишна възраст в организираните групи.
Последният сборник с рецепти за най-малките е издаден преди 20 години.
В новия сборник са заложени по-малко захар, мазнина и сол, като се набляга на плодовете, зеленчуците и млечните продукти.
Рецептурникът е предназначен за детски ясли, домове за медико-социални грижи за деца, в дневни центрове и центрове за настаняване от семеен тип.
Новият рецептурник съдържа 399 указания за приготвяне на храна, съобразени с новите изисквания по отношение на здравословното хранене.
Това коментира пред Дарик д-р Лалка Рангелова - експерт в отдел „Храни и хранене" към Националния център по опазване на общественото здраве и анализи. Тя е един от съавторите на новия сборник.
„В новия сборник сме се опитали да подберем рецепти, които да са не само традиционни, но и съобразени с новите изисквания по отношение на здравословното хранене на децата в тази възрастова група. А именно - то трябва да е разнообразно, балансирано и да осигурява всички необходими хранителни вещества и енергия, които да осигурят добрия растеж, развитие и здраве на децата", обясни Рангелова.
Схемите и рецептите, включени в сборника, може успешно да се използват и в домашни условия, тъй като са лесно изпълними.
Още от д-р Лалка Рангелова чуйте в звуковия файл