Най-малкият кукер в Разлог бе на 1 г. и 3 месеца
Най-малкият кукер в Разлог бе на 1 г. и 3 месеца / снимки: Община Разлог

Разлог започна новата 2011 година с традиционния кукерски карнавал „Старчевата”, съобщиха от пресцентъра на Общината. Градоначалникът инж. Красимир Герчев поведе празничните хора, в които се включиха 216 чауши и 883 души, облечени в народни носии. Градският площад в Разлог се изпълни от любопитни софиянци и чужденци от Англия, Холандия, Ирландия и Канада, които с интерес наблюдаваха кукерските игри в града. Това е един от най-масовите кукерски карнавали, провеждани в Разлог за последните 10 години.

Наймалкият кукер в Разлог бе на 1 г и 3 месеца
netinfo

Ръководителите на 7-те квартала в Разлог благодариха на инж. Красимир Герчев за подкрепата и помощта в развитието на кукерската традиция в Разлог.

Кукерският празник  започна точно в 11.00 часа на 1 януари 2011 година на централния площад в Разлог с дефиле на 7-те квартала на Разлог. Малки и големи бяха преоблечени като „чауши" (така в Разлог наричат кукерите), моми, ергени, сложили маски и пъстри костюми, за да спазят традицията, съхранена от незапомнени времена. Всеки квартал се представи със своя кукерски групи, свой оркестър и хоро.

Наймалкият кукер в Разлог бе на 1 г и 3 месеца
netinfo

Най-многобройна - с общо 54 чауша и 260 души облечени в народни носии, бе тази на кв. "Кирил и Методий”, махала Вароша. Водени от първия чауш Благой Павлов, всички чауши от махалата изпълниха ритуала за прогонване на злото. Хорото бе водено от първия ерген на махалата Лазар Джупанов и неговата мома Силвия Крайнова.
Наймалкият кукер в Разлог бе на 1 г и 3 месеца
netinfo

Внушително представяне направиха всички участници от Дългата махала с 50 кукери и 210 души, облечени в народни носии, напътствани от бай Благо Татарски. Кукерската традиция се заражда имено в Дългата махала, която и тази година успя за впечатли всички жители и гости на града с атрактивното представяне на кукерските игри. За 2011г. първи чауш в Дългата махала бе Стоян Георгиев, първи ерген Кирил Петров, Емилия Найденова първа мома.
Наймалкият кукер в Разлог бе на 1 г и 3 месеца
netinfo

Квартал „Христо Ботев”, Долната махала, показа комична сценка с художествени гимнастички и представи общо 17 кукери и 35 души в народни носии. Квартал „Гоце Делчев”, Илийската махала, се представи с 25 кукери, 53 облечени в народни носии, предвождани от Георги Рълъв пръв чауш, Иван Коцаков пръв ерген и Цветелина Мишкова първа мома. Ръководителите на Илийската махала успяха да „качат” кризата на голям кораб, с който да отплава на далеч от България.

Наймалкият кукер в Разлог бе на 1 г и 3 месеца
netinfo

Квартал „Илинден”, Крапата махал,а се представи с 27 чауши и 90 души, облечени в народни носии водени от Кирил Максев пръв ерген и Иванка Бисеринкова първа мома. Квартал „Васил Левски”, Сръбо, се представи с 54 чауши. Атрактивно представяне направи и квартал “Нов път”, Ромска махала, с 19 кукери.

Наймалкият кукер в Разлог бе на 1 г и 3 месеца
netinfo

Сред най-малките чауши взели участие в „Старчевата 2011” бяха Георги Михов на 1 година и 3 месеца, 3-годишния Иво Газянов. Най-малките участници в карнавала бяха Калина Младенова на 5 месеца и Виктория Касапова на 6 месеца, както и Иван Кирев на 1 година и 6 месеца.
Наймалкият кукер в Разлог бе на 1 г и 3 месеца
netinfo

Във всички квартали организацията бе на високо ниво. За безопасността на всички се грижиха над 20 служители на реда от РПУ – Разлог.