“Blagoevgrad Blues& Jazz”
“Blagoevgrad Blues& Jazz” / Снимка: Община Благоевград
Aртистите на Фондация "Борис Христов" – Маестро Бойко Цветанов, Маестро Алекс Зографов и Стоян Бончев, представиха проекта "Джазът среща класиката” в първата вечер на V юбилейно издание на Международния фестивал “Blagoevgrad Blues&Jazz” 2019. 

Бойко Цветанов-един от най-великите оперни певци на ХХ век, солистът на Цюрихската опера и първият ученик на Борис Христов и неговите колеги вече  са част от семейството на “Blagoevgrad Blues&Jazz”. С изпълненията си те предизвикаха бурни аплодисменти, вдигнаха публиката на крака и подариха незабравими емоции на меломаните  в първата вечер на единствения по рода си фестивал.

Камерна опера- Благоевград и солистът Деян Гаврич превърнаха залата на ДТ „Никола Вапцаров“ в място за мечти. Музиката им завладя благоевградската публика.

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов изрази своята радост, че фестивалът се превърна в традиционен. „Радвам се, че припознахте „Blagoevgrad Blues&Jazz“ като своето музикално събитие. Щастлив съм, че през тези  години, фестивалът създаде своя публика, свои почитатели, свои последователи. В началото, когато започнахме, чухме много мнения – едни подходиха с недоверие, други казваха, че сме аматьори, трети, просто се обявиха против. Започнахме нестандартно и решихме да продължим с изненадите, така се роди и идеята за „Класиката среща джаза“. Чухме прекрасна музика, изпълнена от прекрасни артисти. Музиката, това е нещо, което човек трябва да усети, да  почувства, да осъзнае и преживее. Желая Ви незабравими музикални вечери  в Благоевград. Не се съмнявам, че ще бъдат такива“, каза д-р Атанас Камбитов.

Blagoevgrad Blues& Jazz
Снимка: Община Благоевград


Фестивалът, който събира блуса и джаза, а от тази година прие и класиката, стартира при голям интерес тази вечер в Благоевград Музиканти от световен ранг, величия в музиката се качиха на сцената на “Blagoevgrad Blues& Jazz” и подариха запомнящи се емоции. Петото издание на „Blagoevgrad Blues&Jazz“ привлече ценители на музиката, не само от Благоевград, но и от цяла България.

Blagoevgrad Blues& Jazz
Снимка: Община Благоевград


Фестивалът продължава на 29 и 30 март, в зала „Орфей“, парк „Македония“. Тази вечер Васко Кръпката и „Подуене Блус бенд“ ще отбележат 30 годишен юбилей. Турнето им започва от благоевградската сцена, а гвоздеят на вечерта ще бъде блусменът на Америка Guy Davis. В последната вечер Теодосий Спасов, Влатко Стефановски, Хилда Казасян и JP3 Живко Петров трио, Христо Йоцов и Биг бенд- Благоевград ще закрият юбилейното издание на фестивала.