Къща-музей на Ванга
Къща-музей на Ванга / Снимка: Исторически музей-Петрич
Историческият музей в Петрич започна подготовка на 10-годишния юбилей на Къщата-музей на Ванга в южния град. Годишнината ще бъде отбелязана с поредица от събития, които ще направят съпричастни посетителите към живота и делото на петричката пророчица.

В дома й вече е монтирано LED осветление, част от витрините са подменени с нови, обогатена е и експозицията във вестибюла и в битовата стая,където са изложени лични вещи на Ванга – дрехи, обувки, различни аксесоари, които досега не са показвани, заяви Сотир Иванов, директор на Исторически музей-Петрич.

Всички дейности от началото на тази година са посветени на предстоящото тържествено отбелязване на 10-годишнината от откриването на къщата на ясновидката като музей. Домът й отвори врати за посетители на 5 май 2008 година, на същата дата тази година ще е кулминацията на честванията. 
Предстои освежаване на Белия салон, който е на втория етаж в сградата, както и обогатяване на експозицията в помещението. 

Сотир Иванов допълни, че за цялата 2017 година броят на туристите в обектите към музея – в централната зала на културната институция, в античния град Хераклея Синтика, в Къща-музей „Ванга” и в Самуиловата крепост, е над 54 000, а средствата за вход са над 61 000 лева.

Автор: Ивайло Урдев, стажант-репортер