Министър Младенов сезиран за злоупотреби на гръцки работодател
Министър Младенов сезиран за злоупотреби на гръцки работодател / Снимки: Дарик - Благоевград, Любима Калпачка
Министър Младенов сезиран за злоупотреби на гръцки работодател
24474
Министър Младенов сезиран за злоупотреби на гръцки работодател
  • Министър Младенов сезиран за злоупотреби на гръцки работодател

Социалният министър Тотю Младенов е сезиран за престъпни нарушения на гръцкия бизнесмен Атанасиус Саридус, собственик на шивашката фирма "Марвел" в Сандански. Резултатите от разпоредената проверка ще бъдат обявени официално в Народното събрание, по време на парламентарен контрол след празниците, научи Дарик.

Кризата с работещите в "Марвел" 260 шивачи, повечето от които млади майки и трудоустроени жени, продължава вече повече от месец. Документите на работниците са заключени в кабинета на Атанасиус Саридус. Фалит на фирмата обаче не е обявен, а самият той и съдружниците му, също гърци, са в неизвестност от 13 ноември. Шивачите не са получавали заплати от септември.

Министър Младенов сезиран за злоупотреби на гръцки работодател
netinfo

Сред лишените от трудови документи и социални осигуровки шивачки са и три онкоболни жени от Санданско. Те не могат да получат лечение по съответните клинични пътеки, тъй като липсват съответните документи. Има и много млади майки и бременни жени, които не получават майчинство и плащания на болничните отпуски, заяви пред Дарик служителката в "Личен състав" на гръцката фирма Мария Петрова.

"Ходихме в полицята, в кметството, в трудовата инспекция. Всички знаят за нашия случай, но реални резултати от оплакванията ни до този момент няма. Атанасиус има шивашка фирма и в родината си, там работниците също са изпаднали в аналогична ситуация, но различното е, че в Гърция, Атанасиус Саридус е обявил фалит по законовия път", каза санданчанката Ваня Малчева.

Интервю с Мария Петрова и Ваня Малчева чуйте в звуковия файл