Мария Неделчева ще налага билката стевия като алтернатива на тютюна
Мария Неделчева ще налага билката стевия като алтернатива на тютюна / netinfo

С Министерството на земеделието сме изключително активни по отношение на водения в момента дебат в Европейския парламент за бъдещето на общата селскостопанска политика за периода 2013-2020 г. и ще депозираме много поправки в законодателството, които касаят тютюнопроизводството. Това обяви по време на среща с тютюнопроизводители от с. Церово евродепутатът Мария Неделчева. Неделчева добави, че България не е сама и вече е получена подкрепа от Италия, Испания и Полша. Тя подчерта, че трябва да се намери общо, разумно решение, защото тенденцията е европейският данъкоплатец да се грижи повече за здравето си. От тютюна обаче не се правят само цигари, а се използва и в медицината, каза още единственият представител на Благоевградска област в Европейския парламент.

Ще защитаваме докрай вашите интереси, това, че през последните три години сме пропуснали много възможности, не бива да ни отчайва и ще се опитаме до 2013 г. да получавате субсидии, след което ще намерим алтернативен подход и за тютюнопроизводството, и за друг вид продукция, заяви пред отглеждащите тютюн в Церово Мария Неделчева. 

Мария Неделчева ще налага билката "стевия" като алтернатива на тютюна
netinfo

На най-честите запитвания за получаването на субсидиите за 2009 г. Неделчева отговори, че плащанията ще станат фект не по-рано от началото на май, когато ще са ясни резултатите от проверките във фонд "Тютюн" заради злоупотреби с мними тютюнопроизводители и фирми-изкупвачи.

Земеделците в Церово не са наясно какви документи са им необходими, за да кандидатстват за субсидиите, стана ясно по време на срещата и пиринският евродепутат им показа заявлението, което трябва да изискат от фонд "Тютюни" за декларираното количество тютюн, въз основа на което се изчисляват субсидиите.

Мария Неделчева ще налага билката "стевия" като алтернатива на тютюна
netinfo

За първи път в проведените си досега срещи с тютюнопроизводители от областта Неделчева разкри пред хората от Церово възможната на тютюна алтернатива - растението стевия, което е десетки пъти по-сладко от захарта и доказано вирее в почва, върху която преди това е бил саден тютюн, тъй като е богата на никотин. Не е химическо и изисква много по-малко поливане, отколкото тютюна, допълни тя.

В Европейския парламент работя много активно по това досие и се надявам да стигне до успешен край, за да има възможност стевията да се сади като алтернатива на тютюна, каза Неделчева.

Мария Неделчева ще налага билката "стевия" като алтернатива на тютюна
netinfo

След тричасовата среща в Церово Мария Неделчева се срещна с областното ръководство на ГЕРБ и с младежката организация на партията.