Любители на каяка се събират на национален събор по река Струма
Любители на каяка се събират на национален събор по река Струма / снимка: БКО

За пета година любители на каяка в бързи води от цялата страна ще се съберат на национален събор „Каяк в бързи води – Струма 2013″. Събитието ще се проведе от 6 до 8 септември 2013 г. на река Струма, където този спорт може да се практикува целогодишно, а мястото е предпочитано от всеки любител на бързите води.

Както всяка година, каякари от София, Пловдив, Стара Загора, Елхово, Варна и др. ще премерят сили на изграденото слаломно трасе. Инициативата е за насърчаване на начинаещите и обмяна на опит между клубовете от страната. През дните на събора се провеждат множество спускания, както и кратки демонстрации на различни техники за управление на каяк.

Специално внимание ще бъде отделено и на най-малките ентусиасти, които с всяка изминала година увеличават броя си и все по-често се включват в спусканията.
Надпреварата на специално изграденото за целта слаломно трасе ще се проведе в събота 07.09.2013 след официалното откриване на събора. Вечерта ще се проведе награждаването, което ще бъде придружено с парти.

Националният събор се организира от Българското каяк общество и е подкрепено от клубовете по рафтинг. Сдружението е създадено с цел да развива каяка в бързи води и да се грижи за реките, в които се практикува.
Всеки един, който посещава реки и водоеми, знае, че те са огледалото на една държава. Българското каяк общество не може да се примири със ситуацията от последните години и прави всичко възможно за подобряване на условията и запазването на реките. Не малка роля в тази дейност има и националният събор, защото събира всички привърженици от цялата държава и показва, че те не са единици, а голяма група от хора, пръснати по всички крайчета на страната.