Липсва достатъчно контрол над асансьорите в Югозапада
Липсва достатъчно контрол над асансьорите в Югозапада / БГНЕС
Липсва достатъчно контрол върху асансьорите в Югозапада
76309
Липсва достатъчно контрол върху асансьорите в Югозапада
  • Липсва достатъчно контрол върху асансьорите в Югозапада

Повече от половината проверени асансьори в Югозападна България са спрени заради установени нередности по време на инспекция от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор.

19 от общо 36 асансьора са запечатани до отстраняване на технически проблеми. Днес бяха проверени множество машини в обществени и жилищни сгради в Благоевград. "Проверките от страна на новото ръковосдтво на Агенцията са провокирани от досегашните недобри практики в тази сериозна институция.

Искаме всичко това да бъде преустановено, защото най-важни са животът и здравето на хората", каза пред Дарик главният секретар на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор. Валентин Чиликов. Той поясни, че в резултат на инспекциите, вече има образувани дисциплинарни производства срещу служители на Агенцията, има и отстранени от институцията, заради неспазване на държавната политика в областта на техническия надзор.

По думите му в момента се подготвят изменения в нормативната уредба. "Проверките на асансьори не е толкова честа, колкото би трябвало да бъде", каза още Чиликов. Той поясни, че съгласно нормативните изисквания на всеки 10 дни поддържащата фирма трябва да направи преглед на асансьора, но тези изисквания често не се правят. "В Югозападна България почти не са правени изпитвания на асансьори, които са въведени в експлоатация, а тези мерки са наложителни, каза още Чиликов.

В звуйовия файл: В. Чиликов