Иззеха лъвица и маймунка от петрички бизнесмен
Иззеха лъвица и маймунка от петрички бизнесмен / netinfo
Иззеха лъвица и маймунка от петрички бизнесмен
27297
Иззеха лъвица и маймунка от петрички бизнесмен
  • Иззеха лъвица и маймунка от петрички бизнесмен

По време на акция, инициарана от фондация "Четири лапи", са иззети нелегално отглеждани лъв, маймунка и таралеж в хотел на петричкия бизнесмен Живко Литов. Незаконният зоопарк бе разкрит в непосредствена близост до хотела му в град Мелник, съобщи координаторът Явор Гечев.

Лъвицата Афродита, която е на четири години, маймунката и таралежът на Литов днес бяха конфискувани в полза на държавата. Животните са отглеждани в хотелския комплекс "Литова къща" близо две години.

"Акцията ни бе пазена в пълна тайна, тъй като се страхувахме, че Живко Литов ще скрие животните или пък може да окаже съпротива. Предварително имахме уговорка и с полицията в Сандански за оказване на съдействие", каза за Дарик координаторът в "Четири лапи" Явор Гечев.

Лъвицата Афродита временно ще бъде настанена в зоопарка в София. До два месеца ще бъдат готови документите за отпътуване на Афродита в Южна Африка. Лъвицата е закупена преди време от Словакия, но как е станал трафикът й в България, все още не е изяснено, каза Явор Гечев.

Маймунката, иззета от град Мелник, е настанена в късния следобед днес в зоопарка в Благоевград. Таралежчето по всяка вероятност ще бъде върнато на бизнесмена Живко Литов. 

Животните са отглеждани абсолютно незаконно, така както тигрите и пантерата на братята Стоянови, известни като Дамбовците, в Кремиковци, които бяха конфискувани преди повече от месец. Един от тигрите- Мартин, стана питомник в благоевградския зоопарк.

Интервю с Явор Гечев от фондация "Четири лапи", чуйте в прикачения звуков файл