Археологически находки откриха в село Изгрев
Археологически находки откриха в село Изгрев / Снимка: Община Благоевград, архив
Керемиди, камъни и глинени предмети от 3 век преди новата ера откриха строители при ремонт на пътя за Гробищния парк в благоевградското село Изгрев.

Находките от времето на траките са открити преди дни, докато работници разширявали трасето съгласно регулационния план на населеното място. 

"Булдозерът изрови някакви предмети, част от които са изографисани. Обадих се в Историчесикя музей, а оттам веднага изпратиха комисия, която направи оглед и първоначално проучване на предметите. Казаха, че са от 3 век преди новата ера", разказа управникът на Изгрев.

Заради древните находки в момента ремонтът на пътя за Гробищния парк е спрян. Местните жители очакват екип от експерти от Министерството на културата, който да вземе за изследване глинените предмети.
 
Преди време Китанов се интересувал за историята на селото, като се ровил в музея. Като нов кмет му било любопитно откъде и как са се заселили хората. Разговарял и със специалисти, които го уверили, че село Изгрев е младо и няма дълголетна история.

Случайно изровените старинни предмети обаче могат да дадат друга информация за историята на село Изгрев.

"Ще бъде много хубаво, ако се окаже, че населеното място има дълголетна история", признава кметът Йордан Китанов. Той обаче е притеснен за планирания ремонт на пътя към Гробищния парк, тъй като е наел машините и булдозерите за три дни и ако археолозите са забавят със своите изследвания на терен, управникът няма да може да довърши в срок разширяването на пътя.

"Дано поне нашето село се прочуе с археологическите си находки", надява се местният управник.