Именити лекари от България и Германия преглеждат мечките в парка в Белица
Именити лекари от България и Германия преглеждат мечките в парка в Белица / netinfo

Именити лекари от България и Германия ще направят ежегодния медицински преглед на обитателите на Парка за танцуващи мечки в Белица. Основнен момент по време на събитието, което ще протече от днес до 22-и май, ще е прегледът на трите сръбски мечки, които бяха настанени в парка през януари. Освен тях, още 9 мечки ще получат специално медицинско обслужване, съобщиха от "Четири лапи".


„За нас е много важно да добием колкото се може по-точна представа за здравословното състояние на трите мечки, които докарахме от Сърбия. Това ще ни помогне по-добре да се грижим за тях,” обясни Васил Мадолев, ръководител на екипа от гледачи в парка. „Първо ще прегледаме двете по-млади – Сейда и Наташа, а Милена, която е на около 28 години, ще бъде прегледана в присъствието и на очен специалист, тъй като зрението й е много слабо.”

Именити лекари от България и Германия преглеждат мечките в парка в Белица
netinfo

Тази година за четвърти път ще дойде немският зъболекар д-р Марк Лузе, който безвъзмездно се грижи за зъбите на мечките. За анестезията по време на манипулациите ще се грижи проф. Богдан Аминков от ветеринарния факултет на Лесотехническия институт. Освен сръбските мецани, лекарите ще продължат работа и по зъбите на Мишо. Ще бъдат му бъдат взети и кръвни проби, за да може да се установи със сигурност причината поради която всяка зима окапва козината му.

„По време на прегледа на всяка мечка ще преценим на място дали се налага да се изрязват и ноктите,” продължава Мадолев. „Тъй като предишните собственици на мечките са изрязвали ноктите им по доста жесток начин, животните не знаят как сами да ги скъсяват. Затова ние трябва да го правим, иначе има опасност от сериозни усложнения.”

Тази година медицинският преглед на мечките съвпада и с проекта на „Четири лапи” за кастрация, ваксинация и обезпаразитяване на бездомни кучета и котки в община Белица. Както и през миналата година, за проекта от Швейцария е докарана мобилната клиника та фондацията, която е оборудвана по най-съвременни изисквания.


„Екипът ни е в Белица от 13-и май и вече имаме обработени над 100 животни,” разказа д-р Марина Иванова, ръководител на проекта. „Тази година освен в града, ще работим и в по-големите села от общината. Тъй като предлагаме безплатно обезпаразитяване и ваксинация против бяс и за домашни животни, още от ранни зори пред клиниката ни има опашка от хора със своите любимци.”

„Четири лапи” е международна организация за защита на животните със седалище във Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо и с проектите си за кастриране на бездомни животни. В края на миналата година Фондация „Четири лапи” подписа споразумение с Министерство на земеделието и храните за съвместна дейност по прилагането на Закона за защита на животните.