Гоце Делчев
Гоце Делчев / Снимка: Община Гоце Делчев
Общините Гоце Делчев и Гърмен ще са домакини на Петия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Форумът ще се проведе на 26 и 27 септември, а темата на събитието тази година е  „България – лидер в здравния туризъм на Балканите. Четири сезона медикъл/спа, таласо, спа и уелнес туризъм”.

Партньори на конгреса са не само двете общини, но и Министерството на туризма. За участие във форума са поканени представители на Комисията по здравеопазване към 44-ото Народно събрание на Република България, министри, кметове на общини, експерти от туристическия сектор, представители на неправителствени организации в туризма, на бизнес, образователни и други  институции. Сред специалните гости ще бъде президентът на Европейската СПА асоциация (ЕSPA) - Тиери Дюбоа, членове на Борда на ESPA, както и членовете на УС на БСБСПА и на съюза от цялата страна, собственици и мениджъри от българската СПА индустрия.

Предстоящият форум има за цел да покаже уникалния продукт на една по-малко позната в национален план, българска дестинация, развиваща качествен медикъл СПА и СПА туризъм - Гоце Делчев и Гърмен. Те ще представят своите възможности с подкрепата на съюза на туристическия бизнес, за да получат перспектива и мотивация за развитие и излизане и на международния пазар.

Град Гоце Делчев е наследник на Никополис ад Нестум - древния град, основан през II век от н. е. от римския император Траян. Откритите от археолозите раннохристиянски паметници, части от базилики и други свидетелства, доказват, че градът датира от IX-X век. През последните години в община Гоце Делчев са реализирани много мащабни проекти, финансирани със средства на ЕС.

Туристическата инфраструктура е добре развита, разработени са десетки туристически маршрути и еко пътеки в Пирин и Родопите, изградени са туристически информационни центрове в Гоце Делчев и село Делчево. В района на Гоце Делчев се намират три манастира и десетки черкви – 35 на брой.

Десетки са природните забележителности и паметници на културата, които привличат тук все повече туристи, които откриват една по-малко позната дестинация, която ги очарова. Красива природа, запазено наследство, известни фестивали, еко пътеки и гостоприемно население – това е част от една дестинация, която изненадва туристите. Участниците и гостите на петия конгрес на БСБСПА ще я открият чрез природните феномени, минералната вода, новите туристически обекти, традициите и вкусната храна на региона.

Програмата на Петия конгрес на БСБСПА включва пет дискусионни панела с участието на водещи чуждестранни и български експерти и лектори, с представяне на опит и добри практики на колеги от ESPA и водещи европейски СПА дестинации. С интерес се очаква промотирането на новата интернет платформа на съюза, целяща представяне на всяка една дестинация с нейното USP и директно достигане до информацията и конкретните оферти на членовете на организацията до крайния потребител. В рамките на програмата на годишния конгрес на БСБСПА, ще се състои Церемонията по връчване на Годишните награди на съюза.