Финансовото министерство дава пари за асфалтиране на улици
Финансовото министерство дава пари за асфалтиране на улици / netinfo

От днес започва подготовката за асфалтиране и полагането на улични бордюри по ул. “Владо Черноземски”.

Финансовото министерство дава пари за асфалтиране на улици
netinfo
Днес ще бъде асфалтиран и участъкът от ул. “Владо Черноземски” до бул. Св. Св. “Кирил и Методий”, съобщават от пресцентър на общината.

Министърът на финансите  Симеон Дянков прие предложението на кмета на община Благоевград за пренасочване на 828 939.75 лева от утвърдените целеви средства за изграждане на три кръгови кръстовища към довършителни работи по обект “Реконструкция на улични настилки в кварталите от  25 до  42 в Благоевград”.


В момента в министерство на регионалното развитие и благоустройството се подготвя тристранно споразумение между МРРБ, община Благоевград и фирмата изпълнител. С него ще се реализира предложението на кмета Костадин Паскалев общината да влезе като трета страна по договора между МРРБ и фирмата – изпълнител като поеме съответните финансови ангажименти.
Така стратегически важният за община Благоевград проект ще бъде завършен със смесено финансиране – 1.7 млн. лв. от Министерство на финансите и 828 939.75 лв. от община Благоевград.


До споразумението се стигна след два разговора между премиера Бойко Борисов и кмета на община Благоевград, последвани от напрегната работа с експертите от министерство на финансите и от кабинета на министър – председателя.  
В понеделник кметът Костадин Паскалев направи предложение до министрите на регионалното развитие и благоустройството и на финансите общината да влезе в проекта като поеме част от финансирането с ясното разбиране за финансовите проблеми, пред които е изправена страната и невъзможността за осигуряване на средства за довършване на жизненоважен за жителите на община Благоевград проект, какъвто е асфалтирането на 9 централни улици в квартали 25 до 42, на които бе сменена изцяло водопроводната и канализационна мрежа и бе изградена газификация.

Министрите и премиера реагираха и приеха това предложение.
Остава Общински съвет да гласува предложението на кмета, внесено на 13 октомври за промяна на плана за капиталови разходи, касаеща отпадането на трите кръгови кръстовища.