/ БГНЕС
Десетки тирове се събраха на Кулата в знак на протест срещу Пакета мобилност. Камионите окупираха пункта днес по обяд, но блокада няма. Движението се осъществява в ритъм, макар и по-бавно. 
 
Протестни колони автобуси и тирове на „Цариградско шосе“ (СНИМКИ)

"Камионите и леките коли ще останат на пункта до 14:00 часа", съобщи Александър Стамболийски, председател на Синдикалната конфедерация „Съюз на българските транспортни работници.

„Засега протестът е мирен. Камионите са встрани от трасето и не пречат на останалите преминаващи пътни превозни средства. Има плакати и национални знамена, за да ни видят и чуят пътуващите. Най-важно е да ни чуят и разберат европейските лидери, за да не „погребат” цял един бранш в страната ни”, подчерта Александър Стамболийски.

Какъв компромис предлага кабинетът за „пакет мобилност“?

Той допълни, че превозвачите вече са получили подкрепата и от Синдикалната федерация на служители на МВР.  "Ако се стигне до нови протести, те също ще се включат", увери Стамболийски.

Синдикатите се срещнаха с премиера Борисов. Какво обсъдиха?

Предложеният от ЕК пакет за мобилност предвижда шофьорите да се прибират до родното си място на всеки три седмици. След третия ден в страна от ЕС да получават колкото са ставките в съответната държава, също така да нощуват в места за настаняване, а не в кабините на камионите.