Ивайло Московски
Ивайло Московски / БГНЕС
Шофьорите на тирове да имат право, а не да са длъжни да се връщат вкъщи през определен брой седмици и да им бъдат изплащани командировъчни по ставката на съответната държава след седем последователни дни на нейна територия - това предвиждат компромисните предложения на транспортното министерство относно пакета "Мобилност" на Европейската комисия. Ресорният министър Ивайло Московски обясни, че в началото на юни по време на съвета на европейските транспортни министри ще стане ясно дали има консенсус по приемливи за всички текстове или ще се отчете напредък. Междувременно двата национални синдиката у нас обявиха, че подкрепят позицията на правителството за защита на българските превозвачи и предложиха допълнителни мерки, свързани с работата на шофьорите. Депутати от ГЕРБ пък видяха в насрочения за утре протест на превозвачите "мирно шествие в подкрепа на правителството". Собственици на фирмите за товарни превози отрекоха тази формулировка и я заместиха с "шествие срещу закона Макрон".
 
Неясноти в начина на заплащане на командировъчните и ставките за тяхното изчисляване - тези проблеми в пакета "Мобилност" посочи транспортният министър Ивайло Московски днес. Той даде като пример контрола върху спазването на предлаганите правила - при проверка за надвишен брой часове от транспортната услуга ще се иска фиша с работната заплата на шофьора.
 
„По нашето законодателство то е на български език. Означава ли, че той трябва да го преведе на гръцки, румънски, унгарски, полски, италиански, португалски, френски, немски, испански… На второ място, ние самите също ще трябва да упражняваме този контрол. Кой от нашите контролни органи и на какъв език ще гледа фишовете на заплатите на датчани, шведи…“, попита Московски.
 
От КНСБ и КТ "Подкрепа" предложиха мерки за допълнителна защита на шофьорите на тирове - да имат 11  вместо 9-часова междудневна почивка, а командировъчните им да се изчисляват по ставката на държавата, в която престояват най-дълго в даден курс. Междувременно в парламента депутати от ГЕРБ припознаха утрешния протест на превозвачите като шествие в подкрепа на правителството.
 
„Утре няма да има протести, утре ще има мирно шествие, което ще бъде в подкрепа на българското правителство. Така че, моля ви, смирете се, замълчете, докато българското правителство си върши работата“, каза Станислав Иванов, заместник-председател на транспортната комисия в парламента.
 
Пред Дарик председателят на сдружението на автобусните превозвачи и собственик на фирма за товарни превози Васил Пиронков отрече верността на тази формулировка:
 
„В крайна сметка нашият протест е чисто против Закона на Макрон за пакет 1 и пакет 2“.