/ БГНЕС
В деня на Срещата на върха между държавите от Европейския съюз и Западните Балкани българските товарни и пътнически превозвачи излязоха на протест в столицата и много други градове, за да изразят несъгласието си с мерките от пакета "Мобилност". В София шофьори на тирове и автобуси разположиха превозните средства в бус лентата на "Цариградско шосе" в посока центъра, като колите ще останат там до късния следобед, а шофьорите ще се включат в протестно шествие от площад "Македония" до НДК, което започва след час.

превозвачи протест
БГНЕС

Големи и малки фирми-собственици на товарни и пътнически превози изкараха камиони и автобуси на столичния булевард "Цариградско шосе" и ги паркираха в бус лентата между Окръжна болница и алея "Яворов".
 
Затруднения в движението на автомобили няма, а достъпът до спирките на градския транспорт е свободен.
 
Знамена и транспаранти с различни послания бяха закачени върху камионите и автобусите. Сред тях: „Макрон, не убивай транспорта в България!“.

превозвачи протест
БГНЕС

И въпреки че част от мерките на Европейската комисия предвиждат либерализация на пазара на пътническите превози, това ще бъде пагубно за някои български фирми, твърди Миролюб Столарски, собственик на една от големите фирми в бранша.
 
„Говорим за западните фирми, в момента влиза е влязла една западна фирма, която вози от София до Букурещ за 1 евро. Кажете ми кой български превозвач ще издържи на 1 евро? Същата фирма работи в Германия и вече държи 90% от пазара. Те смачкват всичко и започват да диктуват пазара“, посочи Столарски.

превозвачи протест
БГНЕС

Ние защитаваме освен интересите на нашите предприятия, защитаваме и интересите на нашите служители и най-вече българският интерес. Всички трябва да са наясно, че тук ако има проблем в една от фирмите, то ще има проблем и с безработицата, ще има проблем и с приходите в държавата. Проблемите са много“, допълни Васил Пиронков, собственик на фирма за товарни и пътнически превози.
 
В ранния следобед протестиращите ще се съберат на площад "Македония" и ще тръгнат към НДК, където се провежда Срещата на върха между Европейския съюз и Западните Балкани.

протест превозвачи
БГНЕС

БТА