/ Пресцентър МВР
За пети път ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Гражданска въздухоплавателна администрация планират и провеждат учебно занятие за търсене и спасяване при авиационно произшествие и ликвидиране на последствията от него.

Тази година тренировката се проведе на територията на община Сандански в силно пресечена местност, доближаваща максимално условията на алпийски терен.

учение
Пресцентър МВР


Основната цел на учението, планирано за провеждане през 2020 година, но отложено заради епидемиологичната обстановка, е да се усъвършенства координацията между екипите от различните структури, имащи отговорност за реакция при подобни инциденти и да се повиши тяхната практическа подготовка.

В разиграването на сценария участие взеха екипи и представители от основните структури на Единната спасителна система. 

учение
Пресцентър МВР


Според игровата ситуация на 16 юни около 9:40 ч. при добри метеорологични условия, екипажът на самолет Airbus А320, превозващ на борда си 150 пътника, докладва за отказ в управлението на машината. Малко по-късно, на 1200 m надморска височина, екипажът информира за невъзможност за управление и се взима решение за аварийно кацане.

Последната комуникация и радарна информация от и за самолета е от района на предпланинската зона над град Сандански. Около 9,55 часа на тел. 112 постъпват множество сигнали за силен тътен и възникнал пожар в гората, източно от града.

учение
Пресцентър МВР


Един от обаждащите се твърди, че се намира в планината и е видял, че пада самолет. Мястото на падането, при което самолетът се възпламенява и огънят обхваща гората, представлява труднодостъпен пресечен терен. Веднага е задействан Националният план за търсене и спасяване при авиационни произшествия.

На мястото на инцидента незабавно са изпратени сили и средства от министерствата на вътрешните работи, на транспорта и информационните технологии, на отбраната, на здравеопазването, на земеделието, храните и горите, община Сандански, доброволни формирования и Български червен кръст.

учение
Пресцентър МВР


"Това учение е много ценно за нас, защото независимо че се надяваме да няма такива ситуации, трябва да бъдем подготвени за тях. В момента трупаме безценен опит", коментира директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

учение
Пресцентър МВР


Утре учението  продължава с анализ на предприетите действия и семинарна част.
 
Пресцентър МВР