Даниела Савеклиева с дарение към Асоциацията на родителите на деца с епилепсия
Даниела Савеклиева с дарение към Асоциацията на родителите на деца с епилепсия / ПП ГЕРБ - пресцентър

Народният представител от ПП ГЕРБ и областен координатор на партията в Благоевградска област Даниела Савеклиева направи дарение на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия в Благоевград.

Всяко дете получи подарък от депутатът, както и консумативи за терапевтичните часове по изобразително и приложно изкуство. ”Приела съм за своя кауза каузата на родителите на децата с епилепсия. За съжаление болните деца никак не са малко и често те са изолирани от обществото и са обект на предразсъдъци поради нашето незнание за това толкова разпространено заболяване. А това са едни прекрасни деца, които имат нужда от разбиране, грижи и много обич, като всички деца. Затова призовавам на 26 март да носим нещо лилаво в знак на съпричастност и толерантност”, каза Даниела Савеклиева.

Децата върнаха жеста като подариха на народният представител ръчно изработена великденска кошничка и специална гривна, която да носи в знак на съпричастност към тях. ”Благодарни сме за помощта на г-жа Савеклиева, която винаги се отзовава на нашите проблеми. Тя е наш приятел от няколко години, благодарение на нейното съдействие като председател на Общинския съвет в Благоевград Асоциацията получи помещение, където се провежда терапия с децата, родителите им могат да се видят, да коментират проблемите си и да си помагат заедно да ги решават”, коментира председателят на АРДЕ-Благоевград Ива Поповска.

Днешната дата – 26 март е обявена за Световен ден за осведомяване на хората за епилепсията, по известен и като Ден на лилавото. Посланието е всеки да облече нещо лилаво, в знак на толерантност към хората с това заболяване. Статистиката отбелязва, че един на сто души страда от непредизвикани епилептични припадъци.В момента в терапевтичния център на Асоциацията специалисти се грижат за 24 деца. Официалната статистика за България сочи, че към 2005 година има около 80 000 епилептици, като около 30 000 от тях са деца.Този брой до днес определено е нараснал.