Д-р Гайдарски: Нито един лекар не съм уволнил по собствено желание
Д-р Гайдарски: Нито един лекар не съм уволнил по собствено желание / netinfo
Кадровата криза в МБАЛ – Благоевград е факт, но тя е сходна с картината в останалите областни болници, коментира на пресконференция изпълнителният директор д-р Петър Гайдарски.

Проблемът не е от нашата компетентност и намерения, а произлиза от настоящото статукво в здравеопазването и условията по Националния рамков договор.

Заплатите на работещите в благоевградската болница са сред най-високите в страната, в сравнение с останалите МБАЛ-и, но са значително по-ниски от възнагражденията на общопрактикуващите и лекарите в частния сектор, заяви д-р Гайдарски.

Средната брутна работна заплата в благоевградската болница е 553 лв. Висшият медицински персонал взима средно по 973 лв. на месец, полувисшият – 520 лв, а немедицинският – 367 лв.

Що се отнася до масовите напускания на колеги и обвиненията към мен, нито един лекар, сестра или санитар не съм уволнил по собствено желание. Законно право на всеки е да работи където предпочита и аз не мога да задържа насила никого, обяви д-р Петър Гайдарски.

За кадровите проблеми в отделението по хирургия, където подадоха молби за напускане 14 от работещите, имат отношение определени лица и организации, които успяха да манипулират колегите, смята директорът на болницата.

По думите му нито един от напусналите „Хирургия” не е посочил конкретни недоволства от действията на болничното ръководство.

В последните три дни са назначени двама хирурзи с дългогодишен опит и стаж в професията – д-р Христо Спасов от отделението в кюстендилската болница, както и завърналият се наскоро от Израел и бивш лекар от МБАЛ – Благоевград – д-р Димитър Димитров.

Предстои да бъдат назначени още двама специалисти, а от началото на декември започвам да оперирам и аз, така че съставът на отделението по хирургия в скоро време ще бъде напълно окомплектован, заяви още д-р Гайдарски.

Според него са необходими още към 12 специалисти, за да се реши липсата на кадри в отделенията по неврология, хирургия, ОАРИЛ, гастроентерология, както и в рентгена.

В момента в болницата работят общо 594 души медицински и немедицински персонал.