Българският патриарх Неофит бе посрещнат за първи път в Благоевград
Българският патриарх Неофит бе посрещнат за първи път в Благоевград / Снимка: Община Благоевград

Кметът Атанас Камбитов посрещна Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в Благоевград. Това е първото официално посещение на патриарха в областния център на Пиринско, където той пристигна за откриване на IX международна среща на православните центрове за проучване на нови религиозни движения и гибелни култове, чиято тема бе „ФУНДАМЕНТАЛИЗМЪТ - вярност към традицията или модернизъм?".

Кметът, българският патриарх, заедно с Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим и Преосвещенства проведоха среща в кабинета на д-р Камбитов, където бяха обсъдени конкретни въпроси, касаещи сътрудничеството между Община Благоевград и Българската православна църква и нейното поделение Неврокопска митрополия.

При откриване на международната среща в зала „22 септември", участниците във форума бяха посрещнати с питка и мед а ансамбъл „Пиринска китка" отправи специален поздрав към тях. По време на срещата, на която присъстваха над 100 представители от всички поместни православни църкви, кметът Камбитов благодари за гласуваното доверие, форумът да се проведе именно в Благоевград.

„Чест, привилегия, удоволствие е да бъдем символични домакини на IX международна среща на православните центрове. Няма как да не сме ангажирани с темата, свързана с фундаментализма. Това не е проблем само на религията, това е проблем на културата, на политиката, на образованието. Това е проблем на живота, защото фундаменталист можеш да бъдеш във всяко отношение. Смятам, че проблемът се корени в липсата на правила в съвременното общество. Повечето хора не са доволни от това, което имат, искат това, което нямат, не знаят как да го постигнат, а в същия момент им бива внушавано, че им се полага", каза по време приветствието си в зала „22 септември" кметът Камбитов. Той използва случая да поздрави и всички българи по повод 108 години от обявяването на Независимостта на България.

Патриарх Неофит благослови лично, от свое име и от името на Св. Синод на Българската православна църква участниците в ІХ междуправославна среща. „Приветствам усилията на всички ви чрез организирането на подобни научни форум да посочвате и анализирате онези изопачени и пагубни учения, които отклоняват хората от истината и погубват душите им, като припомняте, кое е словото на живия Бог и коя е църквата, която ги води към спасение. Бог ни е дал да живеем във време, в което не само с бързи темпове се изменя света, но се променя и самият човек, разрушава се онази система от ценности, която е спасила живота ни през последните векове", каза Негово светейшество патриарх Неофит.

Приветствие към присъстващите отправи и Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. "Изключителна чест е в нашата Епархия да се проведе тази международна среща. Искам да изкажа своите благодарности към Негово Светейшество, към Светия Синод, искрени благодарности към кмета на Благоевград Атанас Камбитов за съдействието.Убеден съм, че и занапред ще ни бъде оказвана помощ, както винаги досега, тъй като имаме еднакви цели, еднакви мисли, еднакви стремежи за просперитета и добруването на нашия народ. С това, да бъдем заедно на тази среща, изразяваме нашето желание да обърнем внимание на сериозността на проблемите, с които се занимава тази сериозна православна инициатива, проблемите, които все повече се разрастват в нашето ежедневие, проблемите с които се сблъскваме в нашето ежедневие", каза митрополит Серафим.

В срещата участие взеха на 100 представители от всички поместни православни църкви, работещи върху проблематиката на новите религиозни движения и гибелни култове. По време на откриване на конференцията, официални гости бяха Емил Велинов, директор на дирекция „Вероизповедания", народни представители, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков, ректорът на Югозападния университет проф. д-р Борислав Юруков, представители на духовенството в Благоевград, видни общественици и граждани.

Срещите на православните центрове за проучване на нови религиозни движения и гибелни култове са ежегодни, провеждат се в различни страни, като за трети път форумът се провежда в България, с гостоприемството на Неврокопска света митрополия. За първи път тази година подобна среща се прави в голям български град като Благоевград. Един от учредителите на тази инициатива е покойният Неврокопски митрополит Натанаил. Целта на дискусиите е да се обсъждат актуални за цялото общество въпроси, за да се постигне ефективно и практическо противодействие на тоталитарните секти и гибелни култове, чиято дейност застрашава свободата и сигурността на всички хора и обществото. IX международна среща на православните центрове, за проучване на нови религиозни движения и гибелни култове ще бъде закрита с отслужване на Света литургия в неделя 25 септември от 08:30 часа в църквата „Въведения „Богородично" в Благоевград.