Благоевградският театър с две фестивални представления през новия сезон
Благоевградският театър с две фестивални представления през новия сезон / netinfo

Две фестивални представления ще бъдат изиграни през новия сезон на ДТ "Никола Вапцаров" - Благоевград, съобщи на среща директорът на институцията Николай Кимчев.

Едното от тях - "Бягство от Москва" от Уилям Никълсън, ще бъде представено в рамките на фестивала "Сцена на кръстопът" в Пловдив. Премиера на представлението бе на 13-и октомври миналата година. Постановката е на Петър Пейков, сценографията и костюмите са на Юлияна Войкова - Найман, като в ролите участват актьорите Албена Чобанова, Лъчезар Кацарски и Димитър Захариев.

Дугата постановка, заложена в програмата на благоевградския театър е "Д-р" от Бранислав Нушич, която ще бъде изиграна по време на фестивала "Дни на комедията" в Куманово, Македония. В нея играят актьори като Петър Кьосев, Соня Дюлгерова, Кънчо Кънев, Божана Косева, Николай Кимчев и Жанет Керанова. На 26-27 септември се очаква да бъде направена премиера и на постановката "Големите момичета не плачат".

Освен това от ръководството на театъра предвиждат да бъде направена и премиерата на постановката "Макбет" по Уилям Шекспир", очаква се това да се случи между 28 и 30 октомври. Непосредствено след тази премиера започва подготовката за сформиране на детско музикално представление, посветено на Коледно-новогодишните празници.

По време на срещата, организирана по повод откриването на новия театрален сезон присъстваха по-голямата част от благоевградските актьори към ДТ "Никола Вапцаров", както и представители на културния отдел на Община Благоевград.

След като директорът на театъра Николай Кимчев представи програмата за сезона, се зароди дискусия около местата за паркиране при културната институция. Част от благоевградските актьори изказаха недоволството си от това, че не им е подсигурен служебен паркинг, където да оставят колите си по време на репетиции и представления.

В отговор на роптанията директорът на театъра Николай Кимчев, заяви, че ръководството на театъра няма няма правомощия да реши проблема и насочи недоволните да поставят въпроса пред общинска администрация.

От своят страна началникът на отдел "Култура" в Общината Силвия Домозетска обясни, че малкото определени места за служебен паркинг не касаят само благоевградския театър, а всички институции разположени в съседство с него, включително и Община Благоевград. "Община Благоевград има 170 служители, ако всички те имат претенции да им бъде подсигурено паркомясто, в район трябва да се изгради паркинг на четири нива", категорична бе Домозетска.