Благоевград отбеляза годишнина от рождението на Ботев
Благоевград отбеляза годишнина от рождението на Ботев / netinfo

С тържествено полагане на венци и цветя бяха отбелязани 166 години от рождението Христо Ботев в Благоевград.

Пред монумента на българския революционер и поет се поклониха народният представител Даниела Савеклиева, кметът на Благоевград Атанас Камбитов, председателят на ОбС Радослав Тасков, представители на общинска и областна администрация, общественици и граждани.

По повод годишнината ученици от XI ОУ "Христо Ботев" рецитираха стихове от неговото творчество. На тържествената церемония участие взе и почетен караул от военното формирование 26 400. Непосредствено преди това на площад „Македония” бе извършен водосвет на бойното знаме на подразделението.

На 6 януари преди 166 години, в град Калофер, в семейството на учителя Ботьо Петков и Иванка Ботева се ражда Христо Ботьов Петков. Като национален революционер Ботев е продължител на делото на Георги Раковски и Васил Левски. Ботев защитава правото на българския народ за самоосъзнаване и самоуправление, обявява се за радикална революционна борба за сметка на „просветителната“ идеология, против експлоатацията на по-слабите в социално отношение от страна на по-силните.

Ботев остава в паметта на поколенията и като изключителен творец. Негова огнена поезия и проницателна публицистика продължават да са един от еталаноните не само във възрожденската ни литература, но и в цялостното развитие на българската литература. Сред най- известните му произведения са „Майце си”,  „На прощаване”, „Към брата си”, „Обесването на Васил Левски” и още много други.