Областният управител на Смолян Емил Хумчев инспектира ремонтните дейности по пътя Тешел-Триград, които вече започнаха, съобщиха от Областна администрация.

Областна администрация-Смолян

Заедно с него бяха заместник-областният управител Явор Руженов и кметът на Община Девин Здравко Иванов.

Пътят до Триград все още непроходим

Ремонта ще се извършва от фирма „Иса 2000" ЕООД, която спечели обществената поръчка за строителните дейности.

Областна администрация-Смолян

Реконструкцията ще се извърши на три етапа, като стойността им е близо 1 254 394,46 лв., без ДДС. Средствата са отпуснати от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Областна администрация-Смолян

Пътят пострада от проливните дъждове на 11 срещу 12 декември миналата година. На този етап автомобили за и от селата Триград, Водни пад, Жребево и Кестен, се пропускат вечер от 17:00 часа до 08:00 часа сутринта.

Областна администрация-Смолян

В останалата част на денонощието пътният участък се затваря, заради строителните дейности. Има и обходен път от Ягодина до Триград, който е за високо проходими автомобили,  в това число и за специализираните служби.

Припомняме, че през декември 100-метров водовъртеж опустоши инфраструктурата в пещерата Дяволско гърло при наводненията в Смолянско, а областният управител обяви частично бедствено положение в областта.

След пороите: Остава тежка обстановката в Триград (ВИДЕО)

Реки излезнаха от коритата си, а редица населени места останаха без ток, като щетите бяха огромни. Пътят до Триград беше непроходим, като хората прехвърляха хранителни продукти и сметта на ръка през пропадналия участък.

Жителите на селото протестираха, като основното им искане беше незабавен ремонт на пътя към Триград, който беше затворен след пораженията от наводненията на 12 декември 2021 г.