Българските моряци, задържани в петък за нелегален улов край Румъния, са вече у нас. Трите рибарски кораба остават в Констанца. Междувременно от сдружение "Черноморски изгрев" поискаха оставката на директора на агенцията по рибарство (ИАРА).

Капитаните на задържаните в Румъния кораби поискаха оставката на шефа на ИАРА

По време на среща с рибарите в Балчик заместник-министърът на земеделието Георги Събев също взе отношение по темата, като заяви: „Все още няма официален акт, въз основа на който българските рибари са задържани, а това буди сериозни притеснения“. 

Той посочи, че имат много съмнения за законността на този акт.  

"Доколкото разбираме, българските кораби са били задържани въз основа на изисквания ексклузивно на румънското законодателство, а не на общоевропейското такова в сферата на рибарството. Европейското законодателство има превес над всякакъв вид национални декрети, наредби и разпореждания“, допълни той.

Заместник-министърът заяви, че в понеделник в спешен порядък в Министерството на земеделието ще се състои среща с всички страни, които имат отношение по въпроса.

„Ще окажем пълно съдействие на нашия сектор. Имаме пряка връзка с българския посланик там и с различните контролни органи, включително ИАРА, допълни Събев.

Относно искането на оставката на директора на ИАРА - доц. д-р Ваня Стаматова, Събев отговори, че „в момента, в който се констатира наистина основание за търсене и за искане на такава отговорност, ще бъдат предприети съответните мерки“. По думите му обаче смяната на изпълнителен директор на агенция отнема технологично време и ако сега се премине към такива административни процедури, „може да направим лоша услуга на сектора“.

След исканата оставка: Шефът на ИАРА твърди, че не е наричала рибарите бракониери

В отговор на исканата оставка, по-рано в неделя, самият директор на ИАРА, доц. д-р Ваня Стаматова обяви, че няма да подаде оставката си. 

Пред журналисти тя заяви, че все още ИАРА не е получила официални документи, разкриващи детайли около задържането на българските риболовни кораби от румънската страна. 

"От румънска страна няма постъпило нищо официално за това какво точно се е случило. Имам информация, че българските инспектори, които са участвали в тази съвместна проверка, са оказали съдействие на нашите рибари и са помолили румънските си колеги корабите да не бъдат съпровождани до Констанца. Ще помогнем с каквото можем в рамките на нашите правомощия“, каза тя. 

Стаматова се извини на рибарите и подчерта: "Никога не съм наричала рибарите, които са били заловени, бракониери. Дали са такива може да каже единствено съдът."