Седмица преди края на мандата му политическите противници на Тръмп стартираха нова процедура срещу него в Конгреса
Седмица преди края на мандата му политическите противници на Тръмп стартираха нова процедура срещу него в Конгреса / Gulliver/Getty Images
Камарата на представителите на САЩ започна дебатите за втория импийчмънт на президента Доналд Тръмп, съобщи Би Би Си. Пред конгресмените беше внесено обвинение в „подбуждане към бунт“. Документът изисква импийчмънт на президента и забрана за заемане на каквато и да е изборна длъжност в бъдеще. Резолюцията може да бъде гласувана в същия ден в Камарата на представителите.

Очаква се гласуването в долната камара на Конгреса да мине, което ще направи Тръмп първият президент на САЩ, срещу когото е имало 2 процедури по импийчмънт. Освен демократите, обаче, все повече републиканци изразиха подкрепата си за импийчмънт.

Самият Тръмп защити своя призив преди щурма, с който той насърчи поддръжниците си да тръгнат към Капитолия.

След това делото ще отиде в Сената, който обаче излиза във ваканция на 19 януари - деня преди встъпването в длъжност на новия президент Джо Байдън, така че пълноценен процес няма да бъде извършен преди изтичането на мандата на Тръмп. Освен това, както прогнозират експертите, в горната камара е малко вероятно обвинението да получи подкрепа с две трети от гласовете. Ето защо вече се обсъжда вероятността от импийчмънт след като Тръмп напусне президентския пост.

По този въпрос няма консенсус и демократите в Конгреса все още не са посочили своята позиция. За тях подобен изход означава възможност да се забрани на Тръмп да заема избираема длъжност, което ще затвори пътя му към участие в избори през 2024 г.

В навечерието Камарата на представителите на Конгреса прие резолюция, с която прикани вицепрезидента Майк Пенс да използва 25-та поправка в конституцията, която би прехвърлила президентските правомощия към него. Вицепрезидентът обаче отказа да го направи.

Превод и редакция: DarikNews