/ БГНЕС
Двамата са на поредно дело в Спецсъда заради продажбата на държавния дял на едно от ЕРП-та
Бизнесменът Иво Прокопиев не бил заплашван за живота му, а само получил "външна информация" за евентуална заплаха. Така медийният бос си призна пред журналисти в Спецсъда, че слухът от миналата седмица е свързан именно с неговата персона.

"Получи се известно недоразумение, така че е може би добре да го уточним. Аз заплахи не съм получавал и сигнали до никого не съм подавал. Има постъпила външна информация, по която върви разследване, а тя е свързана с недоволство от журналистическо разследване на "Капитал", рекламира медията си бизнесменът. Материалът засягал някаква държавна агенция.

Преди няколко дни в отговор на журналистически въпрос за заплахи към Прокопиев, главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че прокуратурата реагира еднакво на всеки сигнал за заплахи, включително и подаден "по надлежния ред от лице, което е бизнесмен, собственик на медийна група и е публично известен с критичните си позиции спрямо прокуратурата". Сотир Цацаров не навлезе в подробности, но разясни, че защитата на лицето се подсигурява стандартно в такива случаи.

В същото време Прокопиев сам потвърди, че става въпрос за него, а индиректно отново използва случая да атакува прокуратурата, че с нейното поведение, един вид, насърчавала подобни действия.

„Общият контекст, в който всеки недоволен от независимо разследване на журналист може да търси начини за саморазправа, го задава прокуратурата с мачкането върху независимите медии в последните години", обвини бизнесменът, който има запор от КПКОНПИ за пране на пари за приватизацията на "Каолин". Запорът му бе потвърден от четири съдебни състава.

Продължава делото срещу Трайчо Трайков и Симеон Дянков

Междувременно Трайчо Трайков се появи в съда с каска за тротинетка. Бившият министър на икономиката е в съдебната зала на Спецсъда заедно с бизнесмена Иво Прокопиев за продажбата на държавния дял на EVN. Заедно със Симеон Дянков тримата са подсъдими за сделката, осъществена в първия мандат на ГЕРБ на занижени и ощетяващи бюджета цени, според обвинението. Прокопиев е обвинен, че е подбудил Дянков да нареди на шефа на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да възложи на „Булброкърс“ изготвяне на приватизационната оценка на остатъчния държавен дял в EVN. Според прокуратурата оценката е била занижена и от това са настъпили вреди за бюджета  в размер на около 21 млн. лева.