Звезда губи светлината си загадъчно
Звезда губи светлината си загадъчно / © Thinkstock/Getty Images

Руски астрономи откриха в съзвездието Малък лъв загадъчна звезда, чиято светимост временно се понижава 100 пъти на всеки 70 години, предаде ТАСС.

Това бе оповестено от пресслужбата на Московския държавен университет "Ломоносов".
"Системата е загадъчна, тъй като наблюдаваме пълно затъмнение. Това означава, че нещо затъмнява гигантската звезда", заяви проф. Владимир Липунов от университета.

По думите му, в този случай пред звездата би трябвало да застава много голям обект. "Той не прилича на прашен диск, нито на звезда - поясни ученият. - Ако светимостта на втория компаньон е 100 пъти по-малка, това означава, че първият е звезда с малка маса. Звезда с малка маса обаче не може да има размери, превишаващи тези на по-масивния компаньон в тази бинарна система."

Кометата Каталина озарява небето за първи и последен път през януари

Освен това ако звездата компаньон е по-малка от основната звезда, не би могла да я затъмни. Резултатите от изследването на руските астрономи са публикувани в Astronomy & Astrophysics.

След откриването на намалената светимост на звездата TYC 2505-672-1, се изясни, че подобен феномен е имало през 1942-1945 г. Следователно променливостта на звездата се наблюдава на всеки 25 245 денонощия, т.е. около 69 години. Досега с най-дълъг интервал между затъмнения се отличаваше звездата Епсилон в съзвездието Колар. Затъмненията й се редуват на всеки 27 години.

Източник: БТА