Wi-Fi система на Ford предпазва от катастрофа
Wi-Fi система на Ford предпазва от катастрофа / снимка: Агенция Speed-Press

Ford се опитва да разработи система за предотвратяване на сблъсък, благодарение на връзка между автомобилите. Основната функция на технологията, която работи с GPS и Wi-Fi, е автоматичната спирачка.

Системата в края на краищата е много проста. Тя използва GPS информацията на превозното средство за локализиране на точното му местонахождение и прави оценка на контура в 360° обхват. След това системата анализира позицията на останалите автомобили чрез Wi-Fi, които за целта трябва да имат подобни системи. Последва серия от калкулиране на траекторията и алгоритми, за да се установи дали има риск от сблъсък или не. 

Ако има опасност от катастрофа незабавно се задействат спирачките, за да се избегне инцидента. Разбира се това няма да е ефикасно ако другите производители не инсталират в моделите си съвместна система и тя не се превърне в задължителен стандарт.

Ford продължа работата в тази област, като предишната подобна система беше Smart Intersection. Основанията на марката за подобна технология са, че 40% от катастрофите са в кръстовище по данни на Американската асоциация за сигурност по пътищата. С подобна система тази колизия лесно може да се избегне.

Агенция Speed-Press